Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

TV4 dementerar rykten om lokal-tv:s död

Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 14.11
TV4: "Lokal-tv är jätteviktigt för oss"
1:49 min
Tv4-stationer runt om i landet kan vara i fara. Foto: Scanpix

Branschtidningen Resumés uppgifter att TV4 skulle lägga ner de lokala nyheterna har skapat många frågetecken. Enligt tidningen skulle det vara en konsekvens av besparingskrav. Men uppgifterna tillbakavisas av TV4.

De lokala stationerna sänder i dag sex sändningar per dag på TV4 och en i Sjuan. Om de lokala sändningarna skulle dras in hotas omkring hälften av TV4-jobben utanför Stockholm. Anledningen till nedläggningen är enligt Resumé att ägaren Bonnier tvingar TV4 att spara pengar.

– Jag kan bara konstatera att det stämmer inte. Lokal-tv är jätteviktigt för oss, säger Åsa Jamal som är kommunikations- och HR-direktör på TV4 AB.

Sedan förra årsskiftet beställer TV4 AB lokala nyheter av det nystartade Nyhetsbolaget som även står för riksnyheterna och till exempel Kalla fakta.

– Så det är klart att man har kostnader när man startar upp, och det är klart att liksom alla bolag i mediebranschen just nu så ser vi över hur vi kan bygga vår verksamhet på ett ekonomiskt långsiktigt hållbart sätt, säger Åsa Jamal.

"Kommer självklart bli förändringar"

Tillträdande vd Åsa Tillberg har gått ut i ett internt meddelande till personalen i dag där hon skriver: "Med tanke på de snabba strukturförändringarna i mediebranschen kommer det självklart att bli förändringar, troligen även stora sådana och säkert kommer inte alla alltid att gilla de förändringarna. Men det finns ingen dold agenda som slår till när jag tillträder.", rapporterar Resumé.

Men uppgifterna om att ekonomin skulle kräva att omkring hälften av 200 anställda slutar är ogrundade. Åsa Jamal använder samma ord som de andra vi pratat med i TV4 och Nyhetsbolaget - det är spekulationer.

TV4 går bra och den lokala annonsmarknaden växer. Det finns heller ingen fog för en oro att nöjes-delen av TV4 skulle utarma nyhetsverksamheten, menar Jamal.

– Vi är då väldigt övertygade från TV4:s håll att nyheter och aktualitet är en enormt stark del av det som särskiljer oss från övriga icke-public service-lokaler. Och om det är nånting som är hotat i utbudet så är det väl snarare de utländska serierna som finns tillgängliga på allt fler plattformar som inte är linjär tv.

Så sammanfattningsvis, ryktet om lokal-tv:s död, vad säger du om det?

– Jag säger att det är kraftfullt överdrivet, säger Åsa Jamal, kommunikations- och HR-direktör på TV4 AB.

P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".