1 av 2
Malin Bergland, rektor på Tenhults naturbruksgymansium. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
2 av 2
Stefan Johanson var på besök i Tenhult. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
tenhult

Hästbranschen måste bli mer attraktiv

"Handlar om att göra det till ett riktigt jobb"
1:47 min

Att jobba i hästbranschen måste bli mer attraktivt. Det var något som lyftes fram när det i dag hölls ett seminarium på Tenhults naturbruksgymnasium om hästutbildningens framtid.

Representanter från gymnasieskolor, som utbildar hästskötare och representanter från näringslivet, samlades på ett seminarium på Tenhuls naturbruksgymnasium för att koppla ihop skola och näringsliv.

– Det har tyvärr varit så att många antällda har haft dåliga villkor och man har mer gjort det för att man har ett brinnande intresse. Nu handlar det om att göra det till ett riktigt jobb, säger Malin Bergland, rektor på Tenhults naturburksgymnasium.

Det här semniariet genomförs på fem olika gymnasium med hästutbildning runt om i landet. Allt för att höja kvaliteten på utbildningen och för att locka fler elever.

– Vi vill försöka höja kvalitén på hästgymnasieutbildningen, och det är för att i förlängingenöka attraktiviteten och att vi ska få ut ännu bättre arbetskraft, säger tycker Sefan Johanson, VD för Hästnäringens nationella stiftelse.

Reporter: Maria Franzén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".