Familjeläkarnas ägare har blivit granskad av åklagare som nu alltså lägger ner förundersökningen i brist på bevis. Foto: Cleis Nordfjell / SvD / SCANPIX

Utredning mot Familjeläkarnas ägare läggs ner

Åklagare: "Vi kan ta upp det igen"
1:35 min

Ägaren till Familjeläkarna, som driver fyra privata vårdcentraler i länet, har utretts för bokföringsbrott. Misstänkt för att ha blåst upp värdet på tillgångar i två bolag som gått i konkurs. Men nu har utredningen lagts ned.

Sveriges Radios granskande program Kaliber avslöjade i oktober att ägaren till bolaget Familjeläkarna, Staffan Larsson, som äger och driver fyra vårdcentraler i länet slussat ut miljoner utomlands via sitt holdingbolag utan att pengarna går att spåra. Efter granskningen har bolaget plötsligt skickat in en rättelse till Skatteverket där man nu uppger en tredubbelt så hög skatt.

Men det är inte dom enda bekymren som företagaren Staffan Larsson haft att hantera bland alla sina bolag, det visar P4 Jönköpings fortsatta granskning av hans näringsverksamhet. Två tidigare näringar som sysslat med ballongflygning och båttillverkning har gått i konkurs och i den härvan hittade konkursförvaltaren tillgångar som värderats på tok för högt, menade man och anmälde de uppblåsta tillgångarna till Ekobrottsmyndigheten. Enligt våra uppgfiter ska det handla om hundratusentals kronor för höga värden.

Men nu slipper Staffan Larsson åtal eftersom brottsutredningen lagts ned, detta i brist på bevis.
- Det berodde på bevisproblem, det gick alltså inte att styrka brott, säger Christer Ström, numera pensionerad åklagare vid Ekobrottsmyndigheten som ledde förundersökningen.

Men så länge konkurserna inte är klara kan utredningen återupptas.
- Så länge konkurserna inte är avslutade kan ju alltid något nytt tillkomma. Gör det det och det kommer till vår kännedom så kan rent teoretiskt förundersökningarna tas upp igen, säger Christer Ström.

Förundersökningsmaterialet har till dess att konkurserna är avslutade belagts med sekretess från Ekobrottsmyndighetens sida och P4 Jönköping har nekats att ta del av materialet.

P4 Jönköping har under flera veckor försökt få en kommentar från Staffan Larsson via telefon, SMS och mejl men han har vägrat att svara på våra frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".