Ulrika Stefansson är utredare på landstingets folkhälsoavdelning. Foto: Jessica Sonelius/SR

Satsning för att äldre ska slippa läggas in igen

Landstinget: "Ingen besparing"
1:44 min

Nästan var femte pensionär som skrivs ut från länets sjukhus läggs in igen inom en månad. Men det här ska landstinget ändra på nu.

Av alla patienter över 65 år som las in på länets sjukhus förra året, så var det över 300 patienter i månaden som hamnade där på nytt inom 30 dagar. Och problemet med återinskrivningar är inte unikt för Jönköpings län. I hela landet pågår en satsning för att förbättra vården av sjuka äldre och för att de inte ska hamna på sjukhus i onödan.
– Vissa sjukdomar är mer förekommande, så som hjärrtsvikt, stroke och kol. Det här är ingen besparing, det handlar om att använda resurserna på ett bättre sätt, att hjälpa i ett tidigare skede, säger Ulrika Stefansson.

Den första april börjar landstinget i Jönköpings län med flera konkreta åtgärder där målet är att minska återinskrivningarna med 30 procent de närmaste åren. Sju miljoner kronor extra satsas på kliniker och vårdcentraler som deltar.

Och åtgärderna är bland annat att identifiera patienter som riskerar att hamna på sjukhus snabbt igen, att ringa upp dessa efter dom skickats hem för att höra att allt fungerar och att noga gå igenom deras läkemedel.


– Det är ju inte de som behöver läggas in som de här insatserna riktas mot, utan där man blir inlagd när man inte behöver bli det.

Finns det inte en risk som gammal patient, att man känner sig ovälkommen?
– Nej, givetvis ska alla som behöver komma till sjukhuset ska komma till sjukhuset, säger Ulrika Stefansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".