Att antalet besök på vårdcentralerna ökat så krafigt oroar Lena Skarin Torsèn (FP). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Läkarbesök på vårdcentralerna ökar kraftigt

Lena Skaring Torsén: "Det måste ha funnits ett behov"
1:31 min

Trycket på vården ökar på alla plan. Ambulanserna går i skytteltrafik, personalen på akuten går på knäna och nu visar nya siffror också att antalet läkarbesök på vårdcentralerna ökar kraftigt.

Länsinvånarna vill ha allt mer vård och de vill ha den på en gång, här och nu. Och trycket på länets vård ökar överallt. 

Vi har tidigare berättat att antalet ambulansutryckningar ökat med 40 procent och på akuten har man fått ta emot 10 000 flera patienter på bara två år.

Men vad som inte varit känt tidigare är att det strömmar in nya patienter vid länets vårdcentraler. 2009 gjordes i runda tal 300 000 läkarbesök vid landstingets vårdcentraler, men nu är det 400 000 besök, en ökning med över 30 procent på bara några år. Det visar nya preliminära siffror som landstinget tagit fram. Och utvecklingen oroar landstingspolitikerna.

– Det känns väldigt mycket, och är oroväckande, säger Lena Skaring Torsén, folkpartiets gruppledare i Landstinget.

Orsaken anses dels vara vårdvalet med ett tjugotal nya privata vårdcentraler dels att landstinget betat av köer med hjälp av den statliga kömiljarden, tror folkpartisten Lena Skaring Torsén som har politiskt ansvar för vårdcentralerna.

– Det måste ha funnits ett dolt vårdbehov och en önskan om att få kontakt med vården, säger hon.

De preliminära siffrorna ska nu analyseras vidare men från politikernas sida tror man nu att länsinvånarna måste utbildas mer till egenvård och att ta till sig information på egen hand istället för att knacka på dörren till vårdcentralen stup i kvarten.

– Med hjälp av IT, e-hälsan och att man får lättare att ringa och fråga. Kanske få hjälp via en app i sin mobiltelefon, säger Lena Skaring Torsén.

Det handlar att få folk att använda mer egenvård, menar du?

– Ja, det gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".