Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Småland

Våld och hot problem på gruppboende

"Det är en tuff och påfrestande arbetsmiljö"
1:30 min

Anställda på gruppboenden för psykiskt funktionshindrade löper stor risk att utsättas för hot och våld. De har dessutom större risk att drabbas av sjukdomar och olyckor än i andra branscher.

Det här visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort i Småland och Blekinge.

– Det finns en rad exempel på där man uttalar hot och även situationer där det uppstår aggression och det övergår i våldshandlingar, säger Peter Burman på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets kartläggning över gruppboenden i Småland och Blekinge visar att nära 40 procent av de olyckor som rapporteras in kommer handlar om just våld.

Där är också både arbetsrelaterade sjukdomar och olyckor vanligare för dem som jobbar på gruppboenden än i andra branscher. På gruppboenden sker dubbelt så många olyckor jämfört med genomsnittet för andra branscher, och antalet anmälda sjukdomar är tre gånger högre.

– När det gäller gruppboenden så är de överrepresenterade både när det gäller rapporterade arbetsolyckor och när det gäller arbetssjukdomar. Och det klart att det är en tuff och påfrestande arbetsmiljö och det leder ju också fram till psykosociala problem som är den typ av sjukdomar som dominerar, säger Peter Burman.

Arbetsmiljöverket har just har gjort en tillsyn av arbetsmiljön på gruppboenden i Småland och Blekinge. 250 inspektioner ledde till 600 krav på förbättringar. Och det har genomförts förbättringar. Peter Burman hoppas på att nästa inspektion kommer att visa ett annat resultat.

– Då hoppas jag att vi har sett effekterna av de åtgärder som har gjorts som till exempel ökade riskbedömningar och ökat stöd från chefer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".