1 av 2
Denny Nihlén med några av de brev från försäkringskassan som är till honom men som adresserats till hans mamma. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX.
Gnosjö

Kränkt Denny anmäler Försäkringskassan

Denny: "Jag känner mig kränkt som människa"
6:57 min

Han är 38 år, har familj och jobbar som de flesta andra av oss. Men Denny från Gnosjö har mer eller mindre omyndigförklarats av Försäkringskassan.

När Försäkringskassan skickar papper till Denny Nihlén från Gnosjö adresseras de oftast till - hans mamma.

Nu har Denny Nihlén fått nog och han har JO-anmält Försäkringskassan. Så här får man inte behandla vuxna människor, säger han.

– Jag känner mig kränkt som människa. Jag känner att jag genom detta blivit mindre värderad. Okej, jag hör dåligt men jag är som alla andra.

Har ni fått någon förklarting till hur det blivit så här?

– Jag har varit inne på lokalkontoret här och även i Älmhult när jag bodde där. Jag har sagt till dem att de får sluta med det här. De har sagt att de inte kan göra något och att de inte ser något fel. Nu kom den senaste avin hem till min mamma, då fick jag nog och gjorde en anmälan, säger Denny.

Denny är född med en grav hörselskada och när han var barn fick hans mamma vårdbidrag för honom via Försäkringskassan. Men trots att han nu är myndig sedan 20 år tillbaka får hans mamma med jämna mellanrum gröna brev från försäkringskassan, adresserade till henne. Inuti breven däremot står Dennys namn och personnummer. Det kan handla om årsbesked, eller utbetalning av pappadagar eller ersättning för vård av barn.

Klas Rydell, områdeschef på Försäkringskassan, kan inte uttala sig om det enskilda fallet men tror att det kan ligga något gammalt beslut om förmyndarskap bakom och att såna fel händer då och då.

– Det kan alltid bli fel, självklart, och därför är det jättebra att man reagerar. Då ska vi hjälpa till att ta reda på vad som hänt, säger Klas Rydell. 

Kan du förstå att den här personen känner sig kränkt? Han är vuxen, är gift och har barn och ändå går allt till hans mamma...

– Ja, självklart. Som du beskriver situationen så känner man det naturligtvis.

Något förmyndarskap eller god man har det aldrig varit fråga om i Dennys fall, det säger både hans mamma och han själv. Men Denny hoppas att hans JO-anmälan ska leda till att man hittar felet och han kräver ekonomisk ersättning för kränkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".