1 av 2
Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Per-Anders Persson, Jönköpings slalomklubb. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Kylan kanon för skidanläggningarna

Alpin-vd: "Säsongen har varit jättefin"
5:53 min

Många av oss har nog tröttnat på den kalla vintern. Men inte alla. Skidanläggningarna i Jönköpings län har haft en riktig kanonsäsong - och den pågår fortfarande.

– Den har ju varit super. Vi startade i början av december med kallväder och började göra snö. 22 december öppnade vi och sedan har vi inte haft stängt utan även under de där veckorna med mildväder hade vi fullt öppet, säger Per-Anders Persson i Jönköpings slalomklubb, som är med och driver Järabacken.

Årets säsong började lite trögt för länets skidanläggningar. Den så viktiga julen och nyåret regnade i princip bort. Men efter trettonhelgen tog det sig och anläggningarna har gått för högtryck.

– Säsongen har totalt sett varit jättefin. Februari var bäst hittills av alla år vi haft. Vi har ju kunnat lägga jättefin snö i backen och nu har vi ett 80 centimeter tjockt snötäcke. Vår bästa tid är nu, vi har aldrig haft det så fint som vi har i backen, säger Louise Söderlund, som är vd för skidanläggningen Isaberg i Hestra. Även i Knaggebobacken i Mullsjö har man haft en bra säsong. Men efter sportlovet har alla märkt en nedgång.

– Det är precis som om proppen går ur, säger Per-Anders Persson som tror att Järabacken haft minst åttatusen besökare den här säsongen.

Nu kör man fram till 1 april - precis som i Mullsjö och Hestra. Sedan stänger man för säsongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".