1 av 2
Lars Johansson, direktör för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka på bilden för att se den större.
sjukvård

Bästa vårdcentralerna finns här

Vårdcentralschef: "Det är fantastiskt"
1:47 min

Landets bästa vårdcentraler finns i Jönköpings län. I alla fall om patienterna får bestämma. Enligt den senaste patientenkäten som gjorts bland 14 av 21 landsting ligger länets vårdcentraler i topp.

Patienter i landet har fått säga sitt och de bästa vårdcentralerna ligger i Jönköpings län. På åtta olika områden har 100 000 patienter i hela landet fått säga sitt. Jönköping har ett högt snitt på alla områden, men när det gäller patienternas betyg på tillgänglighet och information är länets vårdcentraler i topp.

– Det visar att vi har den bästa patientupplevda kvalitén av samtliga deltagande landsting, säger Lars Johansson, som är direktör för de landstingsdrivna vårdcentralerna.

I den senaste patientundersökningen hamnade Jönköpings län på en femteplats. Nu har man lyckats klättra några placeringar och hemligheten är att man håller tillgängligheten väldigt högt.

– Nationellt har man ett mål på att man ska få läkarkontakt på minst sju dagar medan politikerna i vårt landsting har satt ribban vid fem dagar. Det målet uppnår vi till 94-95 procent, det är fantastiskt, säger Lars Johansson.

Fotnot: Poängen är en totalsumma av de poäng som patienterna satt på åtta olika områden: bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet, förtroende, upplevd nytta, rekommendera och helhetinstryck. Maxsumman på varje område är 100 och maxpoängen för de åtta områdena blir därför 800. Snittet för de 14 landsting som var med i undersökningen låg på knappt 645.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".