Svetlana Nadvudniuk. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
nässjö

Utbildningscentrum för utländska läkare invigdes

Verksamhetschef: "De måste få stöd"
5:53 min

I dag invigdes ett utbildningscentrum på Nässjö Vårdcentral för läkare som är utbildade utomlands, där de får lära sig mer om det svenska vårdsystemet innan de går ut till olika vårdcentraler.

Det är framförallt läkare från andra EU-länder som ska få lära sig om det svenska sjukvårdssystemet innan de går ut i jobb.

– Man måste ge dem ett gott stöd och att man måste ta ansvar för helhetsbilden att man ska trivas på den ort man kommer till. Man ska lära sig språket och vårdkulturen, hur vi jobbar i Sverige och där har vi vår styrka med utbildningscentrumet, säger Göran Runesson, verksamhetschef på Nässjö utbildningscentrum.

Fem månader är tanken att de ska få intensiv handledning av erfarna distriktsläkare och samtidigt ska deras kompetens värderas och vid behov kompletteras.

– Jag arbetar i Vetlanda, där har jag en handledare från Polen, men han har egna patienter. Så jag känner att jag stör honom. Här finns det också handledare men de har inga egna patienter, säger Svetlana Nadvudniuk från Litauen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".