Hanna och hennes mamma Helena. Foto: Privat.
forsheda

Tioåriga Hanna drabbades av narkolepsi

Hannas mamma: "Det är tufft"
7:00 min

I dag bekräftade Läkemedelsverket i en stor studie att svininfluensavaccinet Pandemrix verkligen ökade risken för att få narkolepsi. Hanna, 10, från Forsheda är en av dem som har drabbats av sjukdomen.

En omfattande registerstudie av över 5,8 miljoner vaccinerade svenskar har utförts av Läkemedelsverket, en studie som bekräftar den ökade risken hos barn och ungdomar (20 år och yngre) att drabbas av narkolepsi efter vaccination med Pandemrix. Studien visar även en riskökning hos unga vuxna (21-30 år).

En som drabbats av narkolepsi efter vaccinationen mot svininfluensa är Hanna, 10, från Forsheda.

– Hanna mår periodvis bra och periodvis sämre. Hon kan inte skratta för då viker sig knäna och hakan, det kallas för Kataplexier. Det är tufft, säger Hannas mamma Helena Gränfors.

Från att ha varit en glad, pigg och aktiv flicka blev Hanna nedstämd, trumpen och har svårt att sova på nätterna.

– Vi kämpar på med skola och allt möjligt. Det blir en verklighet det här också, säger Helena Gränfors.

Hanna och hennes familj har kämpat för att få upprättelse efter diagnosen. Läkemedelverkets giganstiska studie som presenterades idag, är ett steg på vägen.

Nästa steg är att få en sambandsbedömning mellan sjukdomen och sprutan. Många av de som har diagnotiserats med narkolepsi har fått en ersättning på 50 000 kronor.

Vad kan pengarna förändra?

– Det är en möjlighet för Hanna att i framtiden kunna få ersättning. Förmodligen kommer hon inte kunna jobba heltid, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".