Lars Johansson, direktör för de landstingsdrivna vårdcentralerna. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
landstinget

Vårdcentraler får kvällsöppet

Lars Johansson: "Viktigt att jobba med flexibilitet"
1:12 min

Det kommer bli allt vanligare att landstingets vårdcentraler har öppet på kvällar och helger. Landstinget arbetar nu med att göra primärvården mer tillgänglig.

På flera orter i länet har landstinget redan testat att ha öppet senare på kvällen och även helger för att göra vården mer tillgänglig.

– Jag tror det är viktigt att vi jobbar med flexibilitet så att folk har möjlighet att gå efter kontorstid. Det här är något som bara kommer att öka, säger Lars Johansson, direktör för de landstingsdrivna vårdcentralerna.

När slår det igenom?

– Vi kommer få se mer av det här under året.

Det kommer bli allt vanligare att landstingets vårdcentraler har öppet kvällar och helger. Landstinget arbetar nu med att göra primärvården mer tillgänglig och då är ökade öppettider en viktig del. Det finns jourvårdcentraler i Jönköping, Värnamo och Eksjö men för att boende i andra delar av länet inte ska behöva resa dit på kvällar och helger kan kvällsöppet vara en lösning.

– Vi testar på flera ställen, bland annat i Vaggeryd, med kvällsöppet och vi har en större tillgänglighet när det gäller obekväma tider, säger Lars Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".