1 av 2
Sven-Erik Alhem. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
2 av 2
höglandet

Flicka säkrade bevis genom topsning

Sven-Erik Alhem: "Mig förvånar det inte alls"
5:56 min

Flickan, som har blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin pappa, säkrade bevis genom att topsa hans sädesvätska och ta med proverna till polisen.

I rättegången mot en pappa på Höglandet som misstänks för våldtäkter på sin dotter, har flickan som bevis själv lämnat tops till polisen som innehållit sperma från pappan. Hon har också tipsat polisen om vilka lakan som skulle undersökas.

– Mig förvånar det inte alls. Unga människor har en betydande förmåga att använda mobiltelefoner till att filma bevis. När det gäller topsning är det en rätt enkel sak att genomföra, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare.

Pappan nekar och säger att hon lika gärna kan ha topsat hans kalsonger med gammal sperma i.

Kan man ta bevis från gammal sperma?

– Jag är ingen kalsongexpert eller dna-expert, men det låter rätt krystat. Det är mer sannolikt att det finns en trovärdighet hos flickan, att hon har ansett att det var viktigt att få fram stödbevisning. Nu återstår det att se hur domstolen bedömer detta, säger Sven-Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".