Claes Rydberg. Foto: Scanpix.
Ljusdal

Omstridd kommunchef provanställd

"Vi känner oss inte nöjda"
1:33 min

Kommunstyrelsen i Ljusdal har beslutat att provanställa Claes Rydberg som kommunchef från den 1 april. Detta trots att facken både vid lokala och centrala förhandlingar kritiserat rekryteringen.

För dålig erfarenhet av kommunal verksamhet och dåliga referenser från fack på tidigare arbetsplatser är en del av kritiken som flera fackförbund lyft fram.

– Här har man helt och hållet lyssnat på de referenser som den sökande själv har valt ut vilka som ska lämna referenser om honom. Vi känner oss inte nöjda, säger Ann Eriksson, ordförande för kommunal i Ljusdal.

"Vi har lyssnat på facken"
Men Roland Bäckman, kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal, håller inte med. Han säger att kommunstyrelsen tittat på både de referenser Rydberg själv angett och referenser från egna kanaler. Och han tycker att de har lyssnat på facket:

– Vi har tittat på de synpunkter som de har och vi inleder ju med en provanställning och det är ju ganska ovanligt på den här chefsnivån.  I den här processen är ju han den som överensstämmer med den kravprofil vi har. Det ska ju vara en person som fungerar inåt i verksamheten och som kan vara ett ansikte utåt för kommunen, säger Roland Bäckman.

"En felaktig bild"
Claes Rydberg, som anställs som ny kommunchef i Ljusdal har tidigare haft flera chefsbefattningar i Jönköping och Motala kommun.

I augusti 2010 fick han jobbet som kulturchef i Västra Götalandsregionen.

Två år senare blev Rydberg uppsagd med omedelbar verkan och fick ett avgångsvederlag på 2,8 miljoner kronor.

Claes Rydberg själv tycker att de negativa referenser som facken i Ljusdal fått från hans tidigare arbetsplater ger en felaktig bild:

– Jag tror att de flesta som har jobbat tillsammans med mig inte instämmer i de referenserna. Jag har varit chef i över 30 år och jag har aldrig haft några stora problem med mitt ledarskap så jag känner mig lugn och kontrollerad inför den uppgiften, säger Claes Rydberg.

Reporter: Elin Häggberg, P4 Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".