Emil Hesse på Regionförbundet vill få fler att ställa bilen. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio
omfattande undersökning

Bara fem procent av resorna sker kollektivt

Endast 5 procent av alla resor som görs i Småland och Blekinge, görs med kollektivtrafik. Det visar en stor resevaneundersökning som Trafikverket gjort tillsammans med bland andra Regionförbundet i Jönköpings län.

Totalt är det 30 000 personer som svarat på den omfattande resevaneundersökningen som gjordes under förra året och den visar att bilen är det absolut vanligaste sättet att resa.

Av dom 1,8 miljoner resor som görs varje dag i regionen, görs drygt 70 procent med bil, 5 procent med buss eller tåg och 24 procent med cykel eller till fots.

Det här är inte hållbart i längden menar Emil Hesse, ansvarig för kollektivtrafikfrågor på Regionförbundet i Jönköpings län som vill se förändringar.

- Det handlar om att påverka människors beteende men också att skapa förutsättningarna för att göra dom valen vi måste göra, säger Emil Hesse.

För att få fler att välja bort bilen och åka kollektivt istället, måste politikerna våga ta beslut som försvårar för bilen, det är det mest effektiva sättet, menar Emil Hesse. Det kan handla om trängselskatt men också om dyrare parkeringsplatser.

- Man kan se att om man tar bilen till jobbet eller inte har mycket med att göra om det är fri parkering vid jobbet eller inte. Om man väljer att höja priset på parkeringen så är det fler som tar kollektivtrafiken och det är en ganska tydlig signal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".