konkurrensverket

Flyttkartell utreds i länet

Konkurrensverket misstänker kartellbildning bland flyttfirmor, rapporterar dn.se. Några av firmorna ligger i Jönköpings län.

I februari genomförde verket en så kallad gryningsräd mot fyra bolagsgrupperingar inom branschen, totalt ett tiotal bolag i Stockholms- och Jönköpingstrakten. Datorer och handlingar beslagtogs.

Misstankarna gäller anbudssamverkan och bygger på ett insidertips som har bedömts som trovärdigt.

Konkurrensverket misstänker att NFB och ICM Kungsholms AB delat upp den svenska marknaden, skriver DN men det förnekas av Richard Engström som är vd för ICM.

– Det är felaktigt, säger Richard Engström till DN.

Även NFB:s vd, Karl Göran Hällbom, förnekar marknadsuppdelningen i ett mejl till DN.

NFB Transport Systems AB och ICM Kungsholms AB är två flyttföretag med ägargemenskap och som ingår i samma bolagsgrupp sedan 2010, skriver NFB på sin hemsida.

Ingetdera bolag har någonsin ägnat sig åt någon otillåten anbudssamverkan.

"Vi välkomnar därför Konkurrensverkets utredning. NFB och ICM har nämligen inget att dölja." skriver de båda bolagen vidare i ett gemensamt uttalande.

Båda bolagen har sina huvudkontor i Stockholm men har verksamhet i Jönköping. Det framgår inte av DN:s rapportering vilka bolag som berörs av Konkurrensverkets granskning i Jönköping.

Enligt Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, kommer utredningen att ta minst ett år.

TT / P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".