Ilan de Basso ordförande Jönköpings arbetarekommun. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.
Jönköping

Kortare arbetsvecka om S får bestämma

Ilan De Basso: "En arbetstidsförkortning är fullt möjlig"
1:24 min

Veckoarbetstiden bör förkortas med tio timmar, från 40 till 30 timmar i veckan, menar Jönköpings arbetarekommun som nu kommer driva förslaget under Socialdemokraternas kongress i veckan.

Inför socialdemokraternas kongress som inleds på onsdag i göteborg, kräver nu medlemmarna i Jönköping att partiet driver på för att förkorta arbetstiden.

Arbetstiden bör man få ned från 40 till bara 30 timmar i veckan, ett förslag som Jönköpings arbetarekommun nu kommer att driva under kongressen.

– Det arbetsliv vi har i dag är inte socialt hållbart, speciellt inom kvinnodominerade yrken, inom vård och omsorg. Vi ska visa mod att en arbetstidsförkortning är en möjlig väg för att hålla hela arbetslivet, säger ordförande i Jönköpings arbetarekommun Ilan De Basso.

Vi jobbar alldeles för mycket. Vi måste ha möjlighet att få ihop vardagen utan att slita ihjäl oss, det menar nu arbetarkommunen i Jönköping. Inför
s-kongressen har man nu skrivit en motion om att partiet ska tillsätta en arbetsgrupp som ska arbeta fram förslag på hur arbetstiden kan förkortas. I ett första steg från dagens 40 till 37 timmar i veckan men på sikt ända ned till 30 timmar i veckan.

Tidigare har både miljöpartiet och vänsterpartiet drivit frågan om förkortad arbetstid och fått kritik för att det kommer kosta samhället mycket pengar.

Kritikerna menar att vi tvärt om måste jobba mer för att få ihop ekonomin och kunna försörja allt fler äldre i samhället, men det är inte säkert att det måste kosta, menar arbetarekommunen.

- Vi pekar på att det finns resurser men de ska omfördelas. Att slänga ut sex miljarder på sänkt krogmoms visar att man gör en prioritering och vi menar att det finns en annan prioritering, säger Ilan De Basso.

Han tror att kortad arbetstid kan få ned sjukskrivningarna och därmed spara pengar i samhället men det handlar också om att omfördela de resurser vi har i samhället, tycker han.

Många av dom tusentals motioner som lämnats in till kongressen kommer att få avslag, men Ilan De Basso är förhoppningsfull.

- Vård- och omsorgssektorn, där måste vi våga visar mer mod. Åtta timmars arbetsdag ur ett historiskt perspektiv har ju ändå ett par år på nacken, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".