Det här brevet är en arkivbild från en tidigare bluff. Foto Maria Rymell, Sveriges Radio Jönköping.
Jönköpings län

Bank varnar för ny kontobluff

Just nu cirkulerar ett bluffmejl som vill åt dina pengar. Det är SEB:s kunder som drabbats den här gången, men banken varnar för bluffen.

Återigen svämmas mejlkorgarna över av bluffmejl som vill ta hand om dina pengar.

Just nu är det många av Skandinaviska Enskilda Bankens kunder som drabbats. Kunderna uppmanas att klicka på en länk där de ska lämna sina kortuppgifter.

Nu varnar SEB för bluffen

– Tyvärr så kommer det lite då och då. Tråkigt nog går det inte att förhindra att sådana här bluffmejl kommer ut. De kommer från hela världen direkt till kunderna, säger Anna Hellsén, är pressansvarig på banken.

– Vad ska man göra då om man får ett sådant e-postbrev?

Man ska radera det på en gång för man ska veta att vi som bank aldrig skickar någonsin ut mejl av det här slaget, där man ber om personuppgifter och kontouppgifter. Så svara aldrig på sådana här mejl för det är bedrägeriförsök, säger Anna Hellsén.

– Vad händer mig som kund om jag skulle fullfölja ett sådant här mejl och klickar i mina uppgifter?

– I värsta fall kan man ju bli av med pengar om man fullföljer hela vägen. Det ska man verkligen inte göra! Mejl av det här slaget skickar inte bankerna ut, säger Anna Hellsén, pressansvarig på SEB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".