1 av 2
Torbjörn Eek väljer bilen istället för bussen. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio
2 av 2
resevaneundersökning

Äldre vägrar ställa bilen

Pensionärer är den åldersgrupp som åker minst kollektivt. Bara två procent av alla resor som pensionärer gör under en dag, görs med buss eller tåg.

Varje dag görs nästan två miljoner resor i Småland och Blekinge, men bara fem procent av de resorna görs med kollektivtrafiken, som vi berättat i P4 Jönköping tidigare. För pensionärerna är siffran än sämre, bara två procent. I stället använder pensionärerna bilen. Var tredje resa görs med bil och de mesta bilåkarna är de yngre manliga. Det visar den stora resevaneundersökning som Trafikverket gjort tillsammans med bland andra Länsstrafiken i Jönköpings län.

Torbjörn Eek, trafiksäkerhetsansvarig på Sveriges Pensionärsförbund, SPF, menar att dom nya pensionärerna, 40-talisterna, gillar sina bilar. Bilen innebär en frihet man inte vill vara utan, att kunna ta sig vart man vill när man vill.

– Det är väl så att vi 40-talister har våra bilar och är vana vid det och är lite bekväma, säger Torbjörn Eek.

Han tror att pensionärerna kommer att fortsätta åka bil så länge de kan. Buss är inget alternativ.

– Här i Tranås är det gratis för alla men man åker inte buss ändå.

Att ställa bilen, är ofta ett väldigt svårt beslut för en äldre person

– Den dagen man beslutar sig så tar man ett ganska stort steg nedåt, att man ger upp det dagliga livet och erkänner att man är för gammal och inte ens duger till att köra bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".