1 av 3
Gabriella Orrgren på Läkarhuset i Jönköping, den vårdcentral som får bäst betyg. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
2 av 3
Lena Skaring Torsén, folkpartiets gruppledare i landstinget tycker att vårdcentralerna generellt är bra.
3 av 3
Klicka på bilden för att se den större.
JÖNKÖPINGS LÄN

Privata vårdcentraler bättre än landstingets

Gabriella Orrgren: "Vi har fasta läkare till patienterna"
1:46 min

Patienterna vid privata vårdcentraler i länet är mer nöjda än de som går till landstingets vårdcentraler. Det visar en omfattande enkät som gjorts bland patienterna. Sju av de bästa tio är privata.

De privata vårdcentralerna får i snitt bättre betyg och sju av de tio bästa vårdcentralerna är privata.

Gabriella Orrgren arbetar som sköterska på Läkarhuset i Jönköping som får bäst betyg i enkäten och hon tror det beror på att man får träffa samma läkare varje gång.

– Vi tror att vi har fast erfaren personal, med fast erfaren läkarstab.

När politikerna i länet införde det så kallade vårdvalet för tre år sedan och öppnade för privata alternativ, ja då exploderade antalet privata vårdcentraler och 21 av länets 52 vårdcentraler är i dag privata.

När nu patienterna har fått tycka till om bland annat bemötande och tillgänglighet i den årligen återkommande patientenkäten, så är det de privata som får bäst betyg, det visar en sammanställning som P4 Jönköping har gjort av svaren. Av maxsumman 800 poäng får de privata i snitt fem procent bättre betyg av patienterna (de privata får en snittpoäng på 680 och de landstingsdrivna 647), och tittar på vi topplistan, ja då är sju av de tio bästa vårdcentralerna privata. Samma sak om vi tittar i botten, där är 14 av de 15 sämsta vårdcentralerna landstingsdrivna.

En liten och försumbar skillnad, tycker Lena Skaring Torsén, Folkpartiets gruppledare i landstinget och politiskt ansvarig för vårdcentralerna.

– Om man tittar på alla siffror ser man att det finns "Bra liv"-vårdcentraler bland de bästa, och privata bland de lite sämre. Men jag tycker inte att det är så stora skillnader, utan nivån är ganska god, säger Lena Skaring Torsén.

Landstingets representanter tycker inte det är ett problem att de privata får bättre betyg eftersom snittet i länet är bäst i landet, som vi berättat tidigare i P4 Jönköping.

Lars Johansson som är direktör för landstingets vårdcentraler konstaterar samtidigt att landstinget generellt sett har fler vårdcentraler i utsatta områden där man tenderar att vara mer missnöjd med samhällsinsatserna.

– Vi vet att den landstingsdrivna primärvården har fler som är kroniskt sjuka och fler som är sjukare. Nya vårdcentraler har oftast friskare befolkning och färre med kronisk sjukdom, säger Lars Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".