Ilan De Basso, socialdemokrat. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
JÖNKÖPINGS LÄN

S i länet sätter vänsterpress på partiet

Ilan De Basso: "Vi vill återställa samhället till ett mer rättvist"
2:16 min

Det är med en rejäl vänsterkänga som 13 ombud från länet åker till socialdemokraternas kongress i Göteborg som inleds i dag. Ombuden från länet vill gå längre än partistyrelsen i flera frågor.

Ombuden från länet kräver bland annat att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs, att omvandling av bostadsrätter försvåras och att vinsterna i välfärden stoppas. Vänsterorienterad återställarpolitik, kanske kritikerna skulle säga, men det har delegationsledare Ilan De Basso, kommunalråd i Jönköping, inga problem med.

– Det är en riktig beskrivning. Socialdemokraterna i Jönköpings län är socialdemokrater och står för jämlikhet, solidaritet och frihet. Att vara vänster i det sammanhanget, när vi har en väldigt högerorienterad regering känns det inte alls problematiskt, säger Ilan De Basso.

Socialdemokraternas kongress i Göteborg i viktig - både för partiet men också för hur den politiska kartan ska ritas efter nästa val. Hur Sveriges just nu i opinionen största parti ställer sig i en rad viktiga frågor kan bli avgörande för hur folk röstar och vilken regering vi får 2014 och det är en språngbräda för partiet rakt in i valrörelsen.

Och fick dom 13 ombuden från Jönköpings län bestämma så ska partiet röra sig mer vänster ut än vad partistyrelsen vill.

– Den politik som är i dag är att de har dragit tillbaka Sverige ungefär 100 år när det gäller klasskillnader och ojämlikhet, säger Ilan De Basso.

40-tal motioner

Han basar över de 13 ombuden som reser från länet. Med sig har de ett 40-tal motioner som P4 Jönköping har gått igenom och precis som många partiföreträdare sagt tidigare är det jobben som engagerar mest. Vaggeryds arbetarekommun vill höja taket i arbetslöshetsförsäkringen till 80 procent, Vetlanda vill inte ha några bortre gräns när man är sjukskriven och Tranås vill att fackavgiften ska vara avdragsgill.

Motionerna handlar också om samma skatt för lön som för pension, en mer progressiv skatt och att minska på tidsbegränsade anställningar. Andra motioner handlar om att införa avgiftfria luncher i skolan som Värnamo arbetarekommun driver och att det ska bli billigare att gå till tandläkaren, ett förslag från Jönköping.

- Problemet är att tandvården i dag är för dyr och det hindrar folk från att gå till tandläkaren och vi får en sämre tandhälsa, säger Jonas Magnusson, landstingsledamot från Lekeryd om förslaget kring en högre tandvårdssubvention.

Men det är också ett stort tryck på att vinsterna inom välfärden ska begränsas och här väntas kanske den största striden under kongressen. Åtta motioner från Jönköpings län handlar om att sätta stopp för privata företagsvinster inom skola, vård och omsorg.

– Det finns skarpa förslag till kongressen som går längre än vad partistyrelsen gör. Och det är vi från länet tydliga med, vi vill gå längre än vad partistyrelsen gör och vi vill ha en vinstbegränsning, säger Ilan De Basso.

Här är ombuden som åker på S-kongressen:

Andersson Gunilla
De Basso Ilan
Eskdahl Marcus
Gyllensten Tobias
Jazic Arijana
Sjögren Carina
Kauppinen Markus
Lagerqvist Elin
Magnusson Jonas
Samuelsson Ylva
Törnqvist Desiré
Ödebrink Carina
Österljung Eva-Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".