Ljusfenomenet fångat av en dansk automatisk kamera. Det syns som en liten ljus prick högt upp i bilden. Foto: Nordjysk Astronomisk Forening for Amatører publicerat på Youtube
JÖNKÖPINGS LÄN

Ljusfenomen observerat på himlen

Niklas Jädernäs: "Jag trodde inte att jag var riktigt klok när jag såg det"
0:56 min

Flera personer i länet såg ett ljusfenomen på himlen runt 5.30 i morse. "Ett vitt klot som lyste upp hela himlen" beskriver ett vittne i Pauliström. Flera personer i Huskvarna har också sett ljuset.

Det är oklart vad det handlar om. Polisen har fått in flera vittnesuppgifter om ljusfenomenet, och flera lyssnare till P4 Jönköping har ringt och berättat.

– Vi har fått flera samtal och gjort en händelserapport om ljusfenomenet, säger Jan Lagerqvist, länsvakthavande befäl vid polisen.

Fenomenet beskrivs som ett ljussken, större än ett stjärnfall som lyste upp himlen vid 5.25 och som har setts av flera länsbor vid den tiden. Flera som sett det tror att det kan ha varit en meteorit.

– Jag såg ljuset, det åkte på himlen snett nedåt och slocknade sedan över Ekenässjön, säger Torbjörn Alkeberg från Landsbro.

Robert Cumming, astronom och informatör på Onsala rymdobservatorium tror att det var en meteor, en mindre version av det uppmärksammade nedslaget över Ryssland för en månad sen.

– Det är nog en ljusstark meteor. Sådant som kallas bollid. Ett nedslag från rymden som brann upp 8000 kilometer ovan jorden.

Samtidigt som Vetlandabor, Huskvarnabor och Jönköpingsbor förundrades över ljusfenomenet så syntes det också i södra Finland enligt Robert Cumming.

– Det syntes ett liknande fenomen söder om Vasa i Finland. Där sågs fenomenet rakt ovanför huvudet på folk. Om det var samma fenomen så skulle man kunna lista ut exakt hur den färdats i rymden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".