1 av 2
Eksjö tingsrätt. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
höglandet

Pappa fick sex års fängelse för våldtäkt

Sven-Erik Alhem om domen
5:35 min

En man i 40-årsåldern dömdes till sex års fängelse för att ha utsatt sin dotter för en rad grova våldtäkter och sexuellt övergrepp.

I sin dom skriver tingsrätten att flickan, som bara var 13 år när de första övergreppen skedde som pappan åtalats för, gett ett relativt moget och intelligent intryck och att hennes berättelse är trovärdig.

– Det glädjer mig att denna förslagna unga målsägande som har utsatts för detta brutala övergrepp har fått en dom med fullgod stödbevisning, säger rättsexperten och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.

Flickan säkrade bevis mot sin pappa genom att topsa hans sädesvätska, hon tog med sig proverna i två plastpåsar till polisen. Pappan nekade till brott och sa att flickan kunde ha topsat hans kalsonger med gammal sperma i.

– Jag tycker att det är väldigt positivt och det ger inspiration att andra unga människor som är pigga på att själva använda sig av stödbevisning. Det kan handla om allt från mobilkamera till som i det här fallet topsning, säger Alhem.

Mannen i 40-årsåldern dömdes i dag i Eksjö tingsrätt till sex års fängelse och ska betala 280 000 kronor i skadestånd till flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".