Mats Bojestig. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
sjukvård

Ersättning för läkarkontinuitet

Sjukvårdsdirektör: "Vi ska stimulera fram kontinuitet"
0:56 min

För att minska på alla läkarbytena för många patienter, kommer nu landstinget att belöna de vårdcentraler som lyckas med kontinuiteten.

Den vårdcentral som lyckas ge patienter över 50 år samma läkare tre besök i rad kan få tiotusentals kronor mer i ersättning, enligt ett nytt system som införs under våren.

– Vi vill att de som har kroniska sjukdomar har ett behov av ett kontinuerligt stöd då ska vi stimulera fram det, säger sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

För full ersättning, 20 kronor/invånare, ska 80% av patientgruppen uppnått kontinuiteten. Ett utfall på 40-80% ger 10 kronor/invånare. Ett utfall under 40% ger ingen ersättning.

– Vi går in med detta för att stimulera, hur lång tid vi behöver ha en sådan här morot det vet vi inte. Vi vill att man söker fram ett arbetssätt så vi inte behöver fortsätta långsiktigt att stimulera den här frågan, säger Bojestig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".