Mia Frisk. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
sjukvård

Brist på sjuksköterskor hotar patientsäkerheten

Mia Frisk: "Jobbar stenhårt för en lösning"
4:09 min

Det är återigen brist på sjuksköterskor som kan vikariera när den ordinarie personalen tar semester. Och denna sommaren verkar inte bli något undantag.

Trots att sjukhusen annonserat flitigt och skickat hundratals sms till sjuksköterskestudenter, så har rekryteringen av sommarvikarierande sjuksköterskor gått trögt för länets tre stora sjukhus. Bristen på sjuksköterskor kan få allvarliga konsekvenser för både personal och patienter.

– Jag tror att personalen får ökad arbetsbelastning, de får jobba hårdare när de är på plats och de får kanske jobba övertid och allt detta påverkar patientsäkerheten, säger Eva-Lotta Lager, vice ordförande på Vårdförbundet i Jönköping.

Hur påverkar det patientsäkerheten?

– Dels är det att man inte har tid att reflektera över saker och ting och om man inte får den återhämtningen man behöver är man inte lika pigg och alert när man kommer till arbetet nästa dag, förklarar hon.

Det saknas fortfarande sommarvikarierande sjuksköterskor till länets tre stora sjukhus. Men än finns det förhoppningar att det kommer att lösa sig.

– Det är förhoppningen och det jobbar man stenhårt på, säger det kristdemokratiska landstingsrådet Mia Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".