1 av 3
Arkivbild, foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 3
Gabriella Orrgren på Läkarhuset i Jönköping, den vårdcentral som får bäst betyg. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
3 av 3
Sjukvård

Här finns länets sämsta vårdcentraler

"Beklagar att våra patienter har den upplevelsen av oss"
2:09 min

Det är stora skillnader hur nöjda patienterna är med länets vårdcentraler. Det visar den årliga patientenkäten. Enligt P4 Jönköpings sammanställning skiljer det hela 25 procent i betyg mellan den bästa och sämsta.

– När vi såg det här resultatet så beklagar man att våra patienter har den upplevelsen om oss. Man blir besviken på sig själv. Detta är inte vad vi vill ha, säger Gunilla Madhani som är verksamhetschef på vårdcentralen i Vaggeryd som tillhör de sämsta i länet.

Hur nöjd du är med din vårdcentral beror mycket på var du bor. Skillnaderna är nämligen stora. Av maxpoängen 800 i patientenkäten, som görs över stora delar av landet, så får den sämsta vårdcentralen 552 poäng, medan den bästa får hela 726 poäng. En skillnad på 25 procent mellan toppen och botten.

Vi har tidigare i P4 Jönköping den här veckan kunnat berätta att de privata vårdcentralerna får bättre betyg än de landstingsdrivna och på Läkarhuset i Jönköping, som fått bästa betyget, tror man det beror på att man har samma läkare som träffar patienterna hela tiden.

– Vi har en fast läkarstab och jag tror det är en viktig del av framgångarna här, sa sköterskan Gabriella Orrgren till P4 Jönköping i går.

Och att ha kontinuitet på läkarsidan verkar vara viktigt för resultaten i patientenkäten. I Vaggeryd har man under lång tid haft problem med att hitta läkare till vårdcentralen och har i fler år levt på stafettläkare med ideliga byten för patienterna och samtidigt får man alltså bottenbetyg när det gäller patienterna helheltsintryck.

– Vi hade en väldigt tuff höst utan fasta läkare, säger Gunilla Madhani.
– Vi har ju inte lyckats leva upp till patientens önskemål att han eller hon ska få träffa sin läkare.

Det är också stora skillnader mellan länets kommuner. Gnosjö, Sävsjö och Värnamo ligger i topp medan Vaggeryd får sällskap av Aneby och Nässjö i botten. Sämst betyg av alla får vårdcentralen Nässjö läkarhus.

Jämförelsen får nu många vårdcentraler att sätta in insatser för att förbättra sig och arbetet i Vaggeryd har redan börjat.

– Vi har lyckats att ha tre fasta så kallade linjeläkare som vi ska ha hos oss hela året. Vi har också skrivit ner en handlingsplan. Vi kan mycket, mycket mer och vi kommer att prestera, säger Gunilla Madhani.

Så nöjda är kommuninvånarna med sin vårdcentral:

Snittpoäng på kommunens vårdcentraler inom parentes.

1. Gnosjö (690 poäng)

2. Sävsjö (687,5)

3. Värnamo (676,4)

4. Jönköping (670,4)

5. Vetlanda (668)

6. Eksjö (660,5)

7. Tranås (657,5)

8. Gislaved (654,1)

9. Mullsjö (649,5)

10. Nässjö (633,6)

11. Aneby (633)

12. Habo (620)

12. Vaggeryd (620)

Maxbetyget 800 är summan av betygen i åtta olika kategorier.

Källa: Nationella patientenkäten, SKL

Sammanställning: P4 Jönköping

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".