Knarkpåsar. Foto: Ernesto Benavides/AFP
jönköping

"Opium har inte funnits i Jönköping tidigare"

Kammaråklagare: "Det är första tillslaget av opium"
1:18 min

I dag inleddes rättegången i Jönköpings tingsrätt mot fem män, som står åtalade för att i olika grad varit inblandade i en opiumhärva i Jönköping.

Under ett par månaders tid spanade polisen på de fem män som nu står inför rätta. Polisen har spanat på plats, lyssnat av telefoner och till slut kunde man gripa fem män från Jönköping, Huskvarna och Ronneby på bar gärning.

– Opium har varit en drog som inte har förekommit i Jönköping tidigare vad polisen vet. Det här är första tillslaget av opium som förekommit och man tror att man har kommit åt en stor del av det utbud som finns, säger Pernilla Törsleff, som är kammaråklagare vid Jönköpings tingsrätt.

De inblandade har gjort vissa medgivanden. Anders Berggren är försvarsadvokat till en av männen, som har erkänt grovt narkotikabrott.

– Det rör sig om 248 gram opium och med den praxis som finns hamnar väl mängden på ett grovt brott. Jag gör en bedömning om att det kan röra sig om två års fängelse, säger Berggren.

Åklagarna tror på fällande domar i samtliga fall. Rättegången ser ut att vara slut senast på tisdag nästa vecka.

Reporter: Anna Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".