1 av 2
Elin Lagerkvist i talarstolen på S-kongressen. Foto: Krister Johansson
2 av 2
s-kongressen

Blandade resultat för S i ekonomifrågorna

I dag debatterades det om ekonomi på Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Och det blev blandade resultat för Socialdemokraterna i Jönköpings län.

Socialdemokraterna i Jönköpings län lyckades inte få med sig ombuden på en skrivning där Alliansens skattesänkningar ska omprövas. Det var Ilan De Basso, kommunalråd från Jönköping som ifrågasatte skattesänkningarna, men förslaget röstades ned. Däremot lyckades ombuden från Jönköping få in en skrivning om att kommunerna måste få mer pengar för att klara sin välfärd.

– Det känns jättebra att vi fick in detta för just nu dras många med stora underskott i välfärden, säger Elin Lagerkvist, kommunalråd i Jönköping och ett av ombuden från länet, till P4 Jönköping.

I partiets så kallade Framtidskontrakt fick man in följande skrivning: Kvaliteten i välfärden ska höjas och kommunerna tillföras de resurser som krävs för detta. Skatteutjämningssystemets utveckling behöver följas noga så att målet om en rättvis utjämning och likvärdiga villkor nås över tid. Kommunerna måste ges förutsättning till en god och stabil ekonomi.

Från Jönköpings län pläderade både Elin Lagerkvist och hennes kollega i Jönköping, Ilan De Basso, för att statens finanser kan gå med underskott under dåliga tider för att stimulera ekonomin, men beskedet från partiets ekonomiska talesperson Magdalena Andersson var att finanserna ska vara goda och med marginal över tid.

Hon hävdade att det inom det finanspolitiska ramverket finns goda möjligheter att bekämpa arbetslösheten och motverka konjunktursvängningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".