Andreas Sturesson, kristdemokratiskt kommunalråd. Foto: Jonatan Nilsson/ Sveriges Radio
Jönköpings kommun

Nya hyreslägenheter på gång i Jönköping

"Vi har som land sagt att vi ska ge de här människorna en fristad"
2:08 min

100 nya hyreslägenheter ska byggas runt om i hela Jönköpings kommun. Detta görs bland annat för att bättre kunna förbereda sig för ett större behov av flyktingmottagande. 

På grund av konflikten i Syrien är prognosen att Sverige kommer att behöva ta emot fler flyktingar än planerat. Då behövs också fler bostäder. I ett år har det diskutterats hur den bästa lösningen ska se ut och politikerna vill finna en mer långsiktig lösning än att bygga upp tillfälliga boenden för flyktingar.

Även om det är flyktingfrågan som har fått igång diskussionen är det inte bara flyktingar som hyreslägenheterna ska byggas till.

– Vi gör en satsning som inte bara riktar sig till flyktingar, utan majoriteten av dom lägenheter vi producerar är till bostadsmarknaden i allmänhet. Men det möjliggör också för ett ökat flyktingmottagande, säger Andreas Sturesson, kristdemokraternas kommunalråd på en presskonferens i dag.

De första lägenheterna ska stå färdiga redan hösten 2014 hoppas man. De kommer att byggas runt om i hela kommunen vilket innebär att de kan byggas i områden där privata bolag inte har samma intresse av att bygga. Därför har man valt att vända sig till kommunens egna bostadsföretag. Lägenheterna kommer också bli billigare än vanligt att bygga, det kommer kosta 18 000 kronor per kvadratmeter i stället för det vanliga 25 000 kronor.

Reporter: Jonatan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".