1 av 2
Thor-Björn Johansson har kört buss i 15 år, men har aldrig sett vägarna i så dåligt skick tidigare. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 2
På flera håll i länet finns varningsskyltar för gupp och hål i vägarna. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Svåra skador på vägar efter hård vinter

Thor-Björn Johansson:"Det är en säkerhetsrisk"
1:31 min

Den långa och kalla vintern har satt sina spår. Snö, is och tjälskador har gjort länets vägar sämre än någonsin, och för de som kör landsvägsbuss innebär det sänkta hastigheter.

Du har säkert märkt det också. Länets vägar är fulla av knölar och hål, och det är den hårda vintern som gör vägarna dåliga. Många menar att vägarna är sämre än någonsin, en av dem är Thor-Björn Johansson från Vetlanda, som kör buss.
– Det är jobbigare än någonsin, jag tror inte att jag har varit med om värre än vad det är i år.

Hur påverkar det din arbetssituation?
– Man måste dra ner på hastigheten, för man kör i alla fall resenärer och de ska åka skönt, säkert och lugnt, men det går inte alltid nu, säger Thor-Björn Johansson. Och det är en säkerhetsrisk menar han.

– Ibland måste man ju styra undan och då är man ju över på andra körbanan om det är fritt. Annars får man ju köra på den där stora knölen.

– Bussarna tar ju mycket stryk också, och man tror ju att det ska trilla ner både från taket och platserna där man sitter.

På trafikverket är man väl medveten om att många av länets vägar är dåliga. Men det handlar inte i första hand om tjälskador, menar Trafikverket. Tjälen ligger nämligen fortfarande djup på de flesta håll i länet än så länge, säger Annika Canaki, som är enhetschef på underhållsområde syd. När tjälen väl släpper kan vägarna komma att bli ännu sämre.

– Än så länge ser vi inte så mycket tjälskador. Vi har visserligen skador på beläggningar, men det är svårt att säga om det kommer att bli värre än vanligt i år, säger Annika Canaki.

Thor-Björn Johansson har kört linjebuss på Höglandet sen 90-talet, men aldrig har vägarna varit så dåliga efter en vinter som i år, säger han.

– Jag tycker det är riktigt illa, jag har kört buss i 15 år och det finns vägar som jag aldrig förr sett i så dåligt skick, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".