1 av 2
Ilan De Basso, kommunalråd från Jönköping, inledde debatten om vinster i välfärden på kongressen i Göteborg. Foto: Anders Löwdin
2 av 2
Ylva Samuelsson, Ilan De Basso och Carina Ödebrink, ombud från Jönköpings län på kongressen i Göteborg. Foto: Anders Löwdin
s-kongressen

Länsombuden nöjda med vinstbeslut

"Vinster kommer inte längre vara möjligt"
2:26 min

Det blev en kompromiss och ombuden från länet var med och tryckte på för att få skrivningarna kring begränsning av vinster inom välfärden som socialdemokratena fattade beslut om på kongressen igår kväll.
- Ett normskifte, säger Ilan De Basso, ombud från Jönköping.

Ilan De Basso var först upp i talarstolen när vinsterna i välfärden debatterades under många timmar på fredagskvällen och höll ett brandtal.

- Nu är festen över för riskkapitalister och spekulanter. Drivkraften ska vara en jämlik välfärd och inte spekulation och girighet, skanderade han och trots att han själv velat gå längre i frågan gav han kompromissförslaget sitt stöd.

De Basso beskrivs enligt P4 Jönköpings källlor också som en av de drivande med betydande inflytande över hur den sista skrivningen blev om vinsterna efter hårda nattmanglingar med partistyrelserepresentanter senaste dagarna. Hela Jönköpingsdelegationen har ju främst tillsammans med Skåne varit starkt kritiska till dagens system och även Markus Eskdahl från Habo, Elin Lagerkvist från Jönköping och Carina Ödebrink från Vaggeryd var i talarstolen gav sitt stöd till kompromissen.

- Vi ska vara stolta över den solidariskt finansierade välfärden, sade Marcus Eskdahl.

- Vi vårdar inte våra äldre för att tjäna pengar på det, sade Carina Ödebrink.

- Det här är ett första steg för att begränsa vinstuttagen, sade Elin Lagerkvist.

Beslutet innebär bland annat att kommuner får avgörande inflytande på friskoleetableringar, men man ska ocskå ta fram nationella kvalitetslagar, tillsynen ska öka och man vill ha krav på bemanning.

Men skrivningarna säger inte rakt ut att vinster ska förbjudas och det är ingen hemlighet att Jönköpingsombuden hade velat gå längre.

- Det är självklart så att detta är ett första steg, säger Ilan De Basso.

Men det blev inget tydligt stopp eller förbud mot vinster i skrivningarna, är du besviken?

- Jag ser direkt i dom formuleringarn vi tagit att det är en vinstbegränsning, säger Ilan De Basso.

S-kongressens vinstbeslut

Kommunerna ska ges ett avgörande inflytande vid nyetableringar av friskolor. Ett samarbetsavtal med kommunen krävs för att få etablera en ny friskola. Krav på bemanning, personal- och andra kvalitetsrelaterade kostnader. Nationella kvalitetslagar ska tas fram Tillsynen och möjlighet till kontroller ska utökas En etisk kod ska tas fram för all verksamhet inom välfärden Krav motsvarande offentlighetsprincipen och meddelarskydd ska gälla för privata välfärdsbolag.

Källa: Socialdemokraternas kongresshandlingar (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".