Ilan De Basso från Jönköping tog en ordinarie plats i partistyrelsen och Carina Ödebrink ersättare. Foto: Johanna Storbjörk
s-kongressen

De Basso invald i partistyrelsen

Ilan De Basso, kommunalråd från Jönköping, blev på söndagen invald i socialdemokraternas partistyrelse.

Ilan De Basso, kommunalråd i Jönköping, valdes vid lunchtid enhälligt in i socialdemokraternas partistyrelse vid kongressen i Göteborg.

Carina Ödebrink från Vaggeryd, länsordförande för socialdemokraterna, tar en suppleantplats i den nya styrelsen.

Samtidigt lämnar både Ulla Gradéen, kommunalråd från Värnamo sin suppleantplats och Anna-Carin Magnusson, landstingsråd från Nässjö, lämnar sin ordinarie plats efter två kongressperioder bakom sig.

Ulla Gradéen, kommunalråd från Värnamo, blir istället ersättare i valberedningen.

Samtidigt blev riksdagsledamoten Peter Persson från Jönköping ersättare i partiets programkommission.

Socialdemokraternas partistyrelse består av 26 ordinarie ledamöter och 15 ersättare.

Som så många andra beslut under kongressen har dom föregåtts av förhandlingar och kompromisser. Mycket handlar om att på en geografisk spridning på ledamöterna i styrelsen men även spridning på ålder och kön.

När man skulle fatta beslut fanns överraskande det tidigare statsrådet Ylva Johansson inte kvar i förslaget, rapporterar TT. Hon är för närvarande talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor i riksdagen.

Ylva Johansson var nominerad till partistyrelsen men representanter från Stockholms partidistrikt säger till TT att pusslet inte föll ut till hennes fördel. Ingen vill dock säga något offentligt därifrån. I stället hänvisar man till valberedningen och att partiledningen hade kunnat se till att Johansson blev kvar om man hade velat, skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista