Ann-Sofie Simonsson, ekonomichef Bra liv. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
JÖNKÖPINGS LÄN

Äldre väljer landstinget framför privat

Ann-Sofie Simonsson: "Äldre föredrar oss"
1:34 min

Landstingets vårdcentraler i länet får ta emot betydligt fler äldre patienter än privata vårdcentraler. Det visar nya siffror. Uppdelningen av åldrar är något som påverkar ekonomin.

75 procent av länets invånare är i dag listade vid landstingets vårdcentraler Bra liv, resten vid de 21 privata vårdcentralerna. Men om man tittar på befolkningen över 80 år så är det hela 84 procent som valt landstingsdrivna vårdcentraler. Det är alltså landstinget som i högre utsträckning får ta hand om de ofta multisjuka äldre medan de privata tar fler yngre.

– Vi vet att äldre ofta föredrar de offentliga vårdcentralerna, säger Ann-Sofie Simonsson, ekonomichef för de landstingsdrivna vårdcentralerna Bra liv.

Vårdcentraler med en större andel äldre listade hos sig får en ekonomisk kompensation, men den räcker inte fullt ut och därför blir det en ökad belastning för de landstingsdrivna vårdcentralerna jämfört med de privata, tycker Bra livs ekonomichef Ann-Sofie Simonsson

– Vårdpengen kompenserar till viss del för ålder, men det är en högre belastning att ha äldre patienter än yngre.

Orsaken till att äldre oftare väljer landstingets vårdcentral är benägenheten hos olika generationer att välja på alternativ, men också tryggheten.

– Jag tror att det är tryggt att gå till en känd vårdcentral. Vi tycker att alla invånare ska välja en Bra liv-vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".