Facebook har redan börjat ta betalt i Sverige. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio
Sverige

Facebook börjar ta betalt i Sverige

Facebook har börjat ta betalt för meddelande i Sverige. 6,70 kronor kan det kosta att mejla till någon som du inte känner.

Det är sedan tidigare känt att Facebook har börjat ta betalt Storbritannien och USA.
När P4 Halland testar att skicka meddelande till personer med Facebook-konton är det flera som kostar pengar. En av reportrarna får upp en betalningsruta på flera personer, däribland komikern Peter Wahlbeck, som är en av dem som numera kostar 6,70 kronor i svensk valuta på Facebook.

Om reportern inte betalar hamnar meddelandet inte i hans inkorg – utan i "övrigt-korgen".


Men det verkar inte bara gälla kändisskapet. När P4 Hallands reporter testade att mejla olika personer kostade det även pengar att mejla till P4 Hallands publikredaktör. Däremot var det gratis att mejla till det stora flertalet som redaktionen testade.

Samtidigt verkar det här inte gälla alla. Bara en av P4 Hallands medarbetare får upp betalningskravet när de skickar meddelande.

Vilka kriterier som Facebook går efter är oklart – om det handlar om antalet vänner eller någon annan form av popularitetsmätning. Eller om det helt enkelt är slumpmässigt.


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

David Spånberger
david.spanberger@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".