1 av 2
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 2
sjukvård

Ersättningssystem ska skipa rättvisa inom vården

Skaring-Thorsén: "Ett rättvist system"
1:04 min

Det är betydligt fler äldre, mulitsjuka som anlitar landstingets vårdcentraler än de privata. Det innebär en extra kostnad för landstinget eftersom vårdcentralerna inte kompenseras fullt ut.

När det fria vårdvalet infördes för några år sedan så visade det sig att de flesta över 80 år, ofta multisjuka valde en landstingsdriven vårdcentral framför en privat. Det har inneburit en extra belastning ekonomiskt för landstingets vårdcentraler. Landstinget håller därför på att, succesivt införa ett nytt ersättningssystem som inte bara ser till ålder utan framför allt till vilka diagnoser patienterna har.

– Man måste vara noga med att registrera vilka diagnoser de här patienterna har när de kommer för att man ska få den här ersättningen, säger Lena Skaring-Thorsén, som är gruppledare för Folkpartiet i landstingsfullmäktige och ansvarig för primärvårdsfrågor inom landstinget.

Vårdcentraler med många äldre, har fått en viss kompensation men inte fullt ut. Nu skall det bli ändring på det.

– Det anses vara något av de mer rättvisa system som finns och det lär finnas på 175 olika platser i världen, berättar Skaring-Thorsén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".