Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
jönköping

Jönköping förbjuder biltvättning på gatan

Publicerat måndag 8 april 2013 kl 17.03
En biltvätthall skulle få färre att tvätta sin bil på gatan, tror bostadsrättsföreningen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Skona miljön och tvätta inte bilen på gatan, uppmanar allt fler kommuner och Jönköping slår till med förbud. Den som kommer tvätta bilen kan få böta 10 000 kronor.

Ett test i Helsingborg visar att även biltvättanläggningar har miljöbrister.

När halterna av tungmetaller, oljor och tvättkemikalier mättes i avloppsvattnet från 19 av Helsingborgs mindre biltvättar överskreds riktvärdena i 17.

– Alla som överskridit värdena har fått brev med uppmaning att åtgärda bristerna till 2014, säger miljöinspektör Jenny Rosell till TT.

Anläggningar som tvättar fler än 5 000 personbilar per år har anmälningsplikt. De har ofta en effektiv avloppsrening.

Kan få böta 10 000

Mindre biltvättar kan bara köra i gång. De ska kontrolleras av kommunerna, men där vet man inte alltid om att de finns. I Malmö känner miljökontoret inte ens till antalet biltvättar i kommunen.

– Tyvärr är det så, bekräftar miljöinspektör Maria Hansson.

Trots bristerna hos mindre biltvättar anser Rosell och Hansson att det tveklöst är bättre att tvätta bilen där än på gatan eller garageuppfarten.

– Ja, då går ju avloppsvattnet i många fall helt orenat ut i vattendragen, säger Jenny Rosell.

I Jönköping vill man inte längre riskera sådana utsläpp i Vättern, där staden tar sitt dricksvatten. Den som tvättar sin bil på gatan kan få böta 10 000 kronor.

– Det är som med annat som är miljövidrigt. Vi får förbjuda folk att göra det och det finns ingen anledning att gå in med en liten struntsumma, säger miljöinspektör Peter Prima.

Förbud med vite

Men än har inga böter utkrävts och det kan dröja. Om någon fortsätter med biltvätt på gatan utfärdar miljönämnden ett förbud med vite. Det beslutet kan sedan prövas av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen.

Trots byråkratin anser Peter Prima att det här ändå är bättre än att polisanmäla miljösyndare med svamp och trädgårdsslang.

– Polisanmälningar läggs ned, vitena döms ut. Det ger bättre effekt, säger han.

Peter Palmkvist/TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".