Britta Einarsson och hennes vänner stickar filtar. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
huskvarna

De stickar för att hjälpa romer

Britta Einarsson: "En otrolig tillfredställelse"
5:07 min

I dag är det romernas nationaldag och ett 20-tal kvinnor har under flera år sytt ihop filtar som de sedan skickar ner till romer i Bulgarien.

I dag är det romernas nationaldag och i Tegnérgården i Huskvarna har ett 20-tal kvinnor samlats för att sy ihop rutor de fått från personer runt om i landet till filtar. Filtarna skickas sedan ner till romerna i Bulgarien.

– Barnen blir så glada, de har ju inget att jämföra med egentligen men att få en filt eller ett klädesplagg när man inget har. Det är en otrolig tillfredställese när man inget har, säger Britta Einarsson, som har varit med och sytt filtar sedan starten.

Det här gör de inte bara för att det är romernas nationaldag, utan det här projektet med att sy filtar till utsatta har pågått i 24 år och de senaste fem åren har filtarna gått till Bulgarien.

– De senaste åren har vi skickat till romerna i Bulgarien. Det finns en miljon romer i Bulgarien och de får inte bo i städerna utan de får bo ute på landsbygden. Det är så primitivt, säger Britta Einarsson.

Romernas nationaldag

Romerna har inget "eget" land. Trots att romerna är splittrade och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april. 
Källa: Domino Kai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".