1 av 2
Svenskarnas parti demonstrerade 1 maj 2012 i Eskilstuna. Foto: Conny Sillén/Scanpix.
2 av 2
Mats Rosenqvist, chef för brottsförebyggande sektorn på polisen i Jönköping. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
Jönköping

Rustar för 1 maj-bråk – fler poliser i Jönköping

Polisen: "Göra allt för att ingen blir skadad"
1:50 min

Polisen tror det blir bråkigt i Jönköping där Svenskarnas parti skall demonstrera 1 maj och nu begär man förstärkning från andra län för att klara situationen.

– Vi tror inte vi klarar av det med egen personal, så mycket kan man säga säger Mats Rosenqvist som är chef för brottsförebyggande sektionen på polisen i Jönköping.

Vad innebär det, hur många kommer ni vara?

– Jag går inte in på någon numerär, men vi kommer vara tillräckligt många.

Polisen kraftsamlar inför första maj och har alltså bett om förstärkning från närliggande polisdistrikt. För de vet att det kan bli stökigt. När Svenskarnas parti förra året hade sin första maj-demonstration i Eskilstuna blev det sammandrabbningar med motdemonstranter och flera hamnade på sjukhus.

Därför har man också tagit hjälp av kollegorna i Eskilstuna.

– Det har vi lärt oss en hel del av. Jag kan inte gå in på några detaljer i det avseendet, säger Rosenqvist.

Finns det risk för att det händer i Jönköping?

En risk finns ju självklart och det är det vi bland annat planerar för.

Svenskarnas parti har sökt tillstånd för sin demonstration och fått ja. De tror sig bli ett par hundra och har sin samling på Västra torget i Jönköping. Sedan skall man genomföra en marsch på Väster. Förutom det sker de vanliga förstamaj-demonstrationerna denna dag. Dem har polisen förlagt till Öster - på andra sidan stan - av säkerhetsskäl.

Polisen har också bett kommunen om hjälp.

– Det behöver inte stå massa lösa saker längs med gatorna till exempel.

På olika internetforum pratas det redan nu om upplopp, att man ska lämna sina barn hemma och att polisen inte kommer klara av detta.

– Vi vill ju självklart att alla medborgare skall kunna ge sig ut en sådan här dag och visa sina åsikter. Jag rekommenderar ingen att hålla sig hemma, vill man ge sig ut på stan den dagen skall man göra det. Polisen kommer göra allt för att ingen skall bli skadad, säger Mats Rosenqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".