1 av 2
När Svenskarnas parti demonstrerade i Eskilstuna 1 maj förra året urartade demonstrationerna, som ledde till kravaller. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
jönköping

"Det blev upplopp och aggressiv stämning"

"Ställ ryggen mot dem och ge dem inte uppmärksamhet"
6:41 min

Svenskarnas parti har fått klartecken att demonstrera i Jönköping på 1 maj. Förra året när partiet marscherade i Eskilstuna urartade det och slutade med upplopp.

Den 1 maj kommer det främlingsfientliga partiet Svenskarnas parti att demonstrera i Jönköping. När partiet demonstrerade i Eskilstuna förra året blev det upplopp.

– Det var en mycket aggressiv och skrämmande stämning. Det var upplopp faktiskt och centrala delar av Eskilstuna var ockuperat av demonstranter i flera timmar, säger Fredrik Blomberg på P4 Sörmland som bevakade demonstrationen för radions räkning.

Gatstenar, flaskor och golfbollar kastades från både antirasistiska motdemonstranter och från Svenskarnas parti. I Eskilstuna fanns ett 80-tal poliser på plats, men demonstrationen urartade.

– De bröt mot demonstrationstillståndet och då började bråket, säger Blomberg.

Många var upprörda i staden och många tyckte att polisen skulle bryta demonstrationstillståndet efter som de bröt mot det.

– Ställ ryggen mot dem och ge dem inte den uppmärksamheten de söker, berättar Blomberg att kommunalrådet Jimmy Jansson sa efter demonstrationerna.

"Partiet är mer framgångsrika i Jönköping"

Kort efter upploppen ansökte Svenskarnas parti om tillstånd att demonstrera i Eskilstuna på första maj även i år och uppgav att de tyckte att polisen skulle förbereda sig bättre. Men idag har de dragit tillbaka sin demonstrationstillståndsansökan.

– Vi drog tillbaka ansökan från Eskilstuna för att vi har fått tillstånd i Jönköping, säger partisekreterare Jonas Andersson, till P4 Sörmland.

Valet av Eskilstuna för partiets marsch 1 maj 2012 motiverades bland annat av planer på att värva medlemmar.

– Vi har fortfarande folk i Eskilstuna med omnejd, men vi väljer Jönköping, säger partisekreterare Jonas Andersson som menar att partiet är mer framgångsrikt där.

– Ja, det skulle jag nog kunna säga att vi är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".