Ann-Sofie Simonsson är inte nöjd med de dyra kostnaderna för läkare. Foto: Peter Jernberg/SR
LÄNET

Hyrläkare knäcker vårdcentralernas ekonomi

Ekonomichef: "Systemet är inte bra"
1:53 min

Nästan alla landstingsdrivna vårdcentraler som blöder pengar använder dyra privata läkare. 
- En stor orsak till ekonomisk obalans, säger ekonomichefen Ann-Sofie Simonsson.

Totalt sett går landstingets vårdcentraler Bra Liv bra ekonomiskt, men hela 17 av de 31 vårdcentralerna låg på underskott. Elva av dem saknade en miljon eller mer när 2012 var färdigräknat, det visar interna siffror.

På sina håll är underskotten stora. Tranås gick back med åtta miljoner och både Gislaved och Nässjö saknade omkring tre miljoner kronor. Även Smålandsstenar, Vaggeryds och Rosenlunds vårdcentral i Jönköping dras med stora underskott.

Och gemensamt för många av vårdcentralerna med röda siffror är att de tvingats använda sig av dyra hyrläkare i stor utsträckning, något man nu jobbar med att få ned genom att jaga fasta läkare.
- Vi jobbar mycket med rekrytering och många nya läkare är på väg in i systemet, säger Ann-Sofie Simonsson som är ekonomichef för landstingsdrivna vårdcentralerna Bra liv.

Kostar mycket pengar

Men det finns också så kallade taxeläkare i länet på tre platser, läkare som jobbar som privata men när någon invånare besöker dem måste vårdcentralen som läkaren jobbar för betala 770 kronor. Oavsett vad besöket gällde, detta enligt gamla nationella avtal som vårdcentralerna sitter fast i och det kan bli mycket pengar för en vårdcentral, berättar ekonomichef Ann-Sofie Simonsson:
- Vaggeryds vårdcentral betalade 3,5 miljon förra året för en läkare. Hade den läkaren varit anställd hos hade den kostat max 2,2 miljoner.

Vårdcentralerna i Smålandsstenar, Vaggeryd och Nässjö har alla tre så kallade taxeläkare och sammanlagt saknar de tre vårdcentralerna 7,2 miljoner kronor för att få ihop sin ekonomi.

Vårdcentralen Väster går bäst

Bäst går vårdcentralen Väster i Jönköping, mycket beroende av att man lyckats undvika hyrläkare men också för att man använt lokalerna effektivt ihop med andra verksamheter inom landstinget.

De landstingsdriva vårdcentralerna Bra liv har nu uppvaktat landstingsledningen för att få slut miljonrullningen av skattepengar till de privata taxeläkarna. Nu vill man sprida ut kostnaden för de dyra taxeläkarna på alla landstingets vårdcentraler för att minska bördan, avtalet går nämligen inte att säga upp.
- Vi tycker inte systemet är bra, vi önskar att man gör en solidarisk finansiering inom vårdvalssystemet för de här läkarna, säger Ann-Sofie Simonsson.

Så gick det för landstingets vårdcentraler 2012

Gränna vårdcentral. Foto: Landstinget.

Tranås - 8,1 miljoner
Gislaved -3,4
Nässjö -2,8
Rosenlund, Jönköping -2,5
Vaggeryd -2,2
Smålandsstenar -2,1
Öxnehaga, Huskvarna -1,7
Gränna -1,6
Anderstorp -1,2
Vetlanda -1,1
Habo -1,0
Tenhult -0,7
Reftele -0,6
Mullsjö -0,6
Kungshälsan, Huskvarna -0,4
Norrahammar -0,1
Bankeryd -0,04
Landsbro -0,02
Mariannelund +0,2
Bodafors +0,2
Rydaholm +0,2
Sävsjö +0,5
Skillingaryd +0,6
Rosenhälsan, Huskvarna +0,6
Hälsan 1, Jönköping +0,8
Råslätt, Jönköping +0,8
Gnosjö +1,3
Vråen, Värnamo +1,6
Eksjö +2,2
Hälsan 2, Jönköping +3,0
Väster, Värnamo +7,2

Källa: Landstinget Jönköpings län, Bra liv
(Siffrorna är avrundade)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".