I dag inleds rättegången mot de misstänkta. Foto: Jessica Gow/SCANPIX
LÄNET

Misstänks ha lurat dement på 15 miljoner

Åklagare: "De har utnyttjat kvinnan"
1:30 min

I dag börjar rättegången mot en 32-årig man från Jönköpingstrakten som misstänks ha lurat av en dement 82-årig kvinna 15 miljoner kronor. - Hon känner sig lurad, säger kammaråklagare Jan Pernvi.

Mannen är åtalad, tillsammans med sina kumpaner, misstänkt för bland annat grovt bedrägeri eller grovt ocker och grovt penninghäleri.
- De sista förhören som hölls med henne framgick det att hon var väldigt ledsen och kände sig lurad. Man har utnyttjat hennes oförmåga att värja sig mot den här typen av påtryckningar, säger Jan Pernvi, kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare.

Det var mellan 2008 och 2011 som den 32-årige mannen misstänks ha lurat till sig mer än 15 miljoner kronor av den dementa kvinnan. Detta efter att ha byggt upp en relation till henne efter att ha utfört hantverksarbete hos henne.

32-åringen ska sedan ha fått olika gåvor och hittat på att han behövde pengar till en ryggoperation i USA och pengar för att hjälpa ungdomar som har hamnat i ekonomiska svårigheter och har skulder hos Kronofogden. I november 2010 ändrade den dementa kvinnan i sitt testamente så att 32-åringen skulle få ärva av hennes förmögenhet.

Men 32-åringen nekar till brott. Hans försvarsadvokat, Mikael Sundman, berättar att ett vänskapsförhållande har uppstått mellan mannen och kvinnan.
- Här har inte varit fråga om något oförstånd eller lättsinne från målsägandens sida som min huvudman har uppfattat. Det har inte förekommit något vilseledande heller från hans sida, säger Mikael Sundman.

Kvinnan skulle ge bort ytterligare 5 miljoner kronor i mars 2011. Men hennes bank larmade och polisen hann ingripa innan dess. Rättegångsförhandlingarna väntas pågå till slutet av april.

Anna Ekström
anna.ekstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".