Syftet med praktikplatserna är att hjäla unga att etablera sig på arbetsmarknaden. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
jönköpings län

Landstinget erbjuder praktik till ungdomar

1:06 min

Landstinget ska erbjuda praktik till arbetslösa ungdomar. Totalt ska man ta fram minst 45 praktikplatser för arbetslösa mellan 20-25 år.

Landstinget och Arbetsförmedlingen ska i ett samarbete erbjuda praktikplatser till arbetslösa ungdomar. Totalt ska man ta fram minst 45 praktikplatser för arbetslösa mellan 20-25 år, som är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

– Vi kommer hela tiden behöva rekrytera nya medarbetare och det är klart att ungdomar är intressanta, säger Anders Liif, personaldirektör vid landstinget.

Tanken är att ungdomarna genom praktik ska skaffa sig arbetslivserfarenhet och kompetens. Landstinget kommer börja jobba med det här omgående.

– Motiv och syfte är att det är en förhållandevis stor arbetslöshet för ungdomar i länet. Vi som är en så stor organisation och arbetsgivare ska bidra till att ungdomar ska komma in i sysselsättning, säger Liif.

Är ungdomsarbetslösheten ett ansvar för landstinget?

– Ansvaret ligger på kommunerna men med tanke på hur läget är så gör vi bedömningen att man har svårt att få fram praktikplatser och då är vi en stor abretsvivare, säger landstingsråd Rune Backlund (C).

Socialdemokraterna ville under landstingsstyrelsens på tisdagen gå längre och ge praktikanterna en högre ersättning än den arbetslöshetsersättning som arbetsförmedlingen erbjuder. Pengarna skulle landstinget satsa ur egen kassa.

– Vi socialdemokrater menar att vi skulle kunna göra en reell satsning för att presentera oss som en attraktiv kommande arbetsgivare, med högre ersättning eller möjlighet till studier under del av praktiken, skriver partiets Anci Magnusson och Marcus Eskdahl i ett uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista