Mats Bojestig. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
sjukvård

Protesterna mot taxeläkare växer

1:33 min

Dyra privatläkare är inte bara ett problem för landstingets vårdcentraler, nu protesterar även privatägda mot de så kallade taxeläkarna.

Protesterna mot de så kallade taxeläkarna växer nu. Det finns tre taxeläkare i länet som går på en nationell taxa som under regler som regeringen bestämt om. Varje besök hos den privata läkaren debiteras sedan av vårdcentral där patienten är listad som vackert får betala 770 kronor per besök, oavsett diagnos.

– Vi kommer inte klara det om det fortsätter på det här viset, säger Mikael Procopan, som driver Familjeläkarna i Forserum.

I morse berättade vi att Vaggeryds vårdcentral till exempel förlorade miljonbelopp på det här och de landstingsdrivna krävde ett mer rättvist system där kostnaderna delas solidariskt, men nu protesterar också de privata vårdcentralerna.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig tycker att vårdcentralerna är kompenserade för taxeläkarna och är inte pigg på att ändra systemet, trots larmen från vårdcentralerna

– Vi kommer inte att göra någon förändring för 2014. Men när vi omarbetar hela modellen får vi överväga om vi måste göra någon justering då, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista