1 av 2
Klas Wåhlberg. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Lindahl. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
jönköping

Järnvägens utmaningar diskuterades

"Vi behöver personal med rätt kompetens"
1:15 min

I dag möttes 100-tals från järnvägsbranschen på Brinellgymnasiet i Nässjö för att prata om järnvägens utmaningar i framtiden.

I dag är det oklart om Sverige kommer kunna försörja sig med tillräcklig och rätt kompetens för att kunna utveckla järnvägen på det sätt som skulle behövas. På plats i Brinellgymnasiet fanns flera från den franska järnvägen där de har kommit mycket längre med utvecklingen av höghastighetståg.

– Deras höghastighetståg kör på egna banor då har alla samma hastighet. Då är det lättare att hålla punktligheten än när man blandar olika tåg på spåren, säger Klas Wåhlberg VD för Bombardier Sverige.

På talarlistan i dag fanns Anders Lindahl, från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, som har forskat i järnvägens utmaningar i framtiden.

– Vi behöver kompetens för att ta rätt beslut och vi behöver finansiering. Och vi behöver utbildad personal med rätt kompetens på alla nivåer, säger Anders Lindahl från Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Jonatan Nilsson
jonatan.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".