Claes Svanström på Arbetsförmedlingen oroas över ökningen av ungdomsarbetslösheten. Foto: Kjell Ahlkvist / Sveriges Radio
nya siffror

30 procent fler unga i åtgärder

Arbetsförmedlingen: "Vi måste bli bättre"
0:51 min

På ett år har antalet ungdomar som får aktivitetsstöd ökat med nästan 30 procent, visar nya siffror som Arbetsförmedlingen tagit fram åt P4 Jönköping.
- Det är tufft, säger Julia Karlsson som sökt jobb i tre år.

Det senaste året har det skett en dramatisk ökning av antalet unga som får sysselsättning i den så kallade jobbgarantin, där dom får hjälp med olika insatser för att få ett arbete.

- Det ser inte så jättebra ut. Jag tog studenten för tre år sedan. Det är tufft på marknaden just nu men det är bara att ligga i tills man får någonting, säger Julia Karlsson.

I februari i år vad det nästan 2 000 ungdomar som inte studerade eller hade något riktigt arbete, utan var med i något program med aktivitetsstöd, där dom flesta har en ersättning på en till ett par tusenlappar i månaden. De har blivit nästan 30 procent fler på bara något år.

Samtidigt visar siffror från arbetsförmedlingen att bara 86 ungdomar fick jobb i februari.

- Vi har ju haft en svacka i konjunkturen och ungdomarna får ta den första stöten, så är det, säger Claes Svahnström på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

- Dom kraven som finns ute i verksamheterna när det gäller utbildning och erfarenhet så upplever väl företagen att ungdomarna inte lever upp till detta riktigt.

Kan det vara så att ni misslyckats också?

- Det kan mycket väl vara så att vi kan jobba på andra sätt. Framför allt måste vi öka antalet företagskontakter.

Vad kan politikerna göra för att underlätta ert arbete?

- Lärlingsutbildningar eller möjligheter till omskolning om man kommit helt fel, säger Claes Svanström.

lägst arbetslöshet bland ungdomar (18-24 år) som andel av

den registerbaserade arbetskraften är Sävsjö (11,6%), Habo (12,7%), och Gnosjö (13,5%).

De tre kommuner med högst andel arbetslösa i åldersgruppen 18-24 år är Nässjö (22,3%), Tranås (21,5%), och Eksjö (19,9%), visar siffror som Arbetsfömedlingen släppte under torsdagsmorgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".