Vem ska betala för katastrofer i Värnamo?

Värnamo har drabbats av två naturkatastrofer på bara ett halvår som har kostat mycket pengar. Först var det översvämningen förra sommaren, och nu stormen. Men när slutnotan väl kommer så kan det bli strid om vem som ska betala dom insatser som kommunen gjort för att hjälpa strömlösa.

Räddningschefen Jörgen Hallberg vill att staten betalar kommunens kostnader för att hjälpa strömlösa med reservkraft och annat. Det arbetet väntas pågå ännu ett par veckor, tills alla fått tillbaka strömmen, och just nu håller man på att ta reda på vad det kostat hittills.

Stormen är alltså den andra naturkatastrofen på bara ett halvår i Värnamo och kommunen är fortfarande inte överens med statliga Räddningsverket om ersättningen för förra sommarens översvämning. När slutnotan för stormen kommer, så kan det bli strid om mer pengar. För staten vill förmodligen bara vara med och betala för dom första 2-3 dygnens räddningstjänst, när det var fara för människoliv. Därefter är det, som lagen kan tolkas, kommunernas ansvar att värna sina invånare.