Foto: Miakel Fritzon/Scanpix.
Måletorp

Tio personer dör varje år i plankorsningsolyckor

6:31 min

Gårdagens tågolycka inträffade på en plankorsning, där det varken fanns ljus- eller ljudsignaler. I Sverige sker det ungefär 30 plankorsningsolyckor varje år.

En 23-årig man omkom i går när hans lastbil blev påkörd av ett tåg på en obevakad järnvägsövergång. Varje år dör ungefär 10 personer i plankorsningsolyckor.

– Tåget kommer aldrig kunna stanna för hinder. De har så långa bromssträckor så man måste säkra att ingenting kommer i vägen för tågen, säger John-Åke Halldén, utredare på Trafikverket.

Vems ansvar är det förhindra olyckorna?

– Vi är infrastrukturförvaltare och vi ska agera i enlighet med nollvisionen. Det innebär att vi ska utforma vårt system så att ingen dödas eller skadas allvarligt. Det ansvaret är vårt, säger Halldén.

Under 1980 och 90-talet gjordes stora satsningar för att få bort dödsolyckor på plankorsningar, men sedan dess har arbetet avstannat.

– Det är helt rätt att vi har gjort för lite under början 2000-talet. Tyvärr är det så att det fortsätter inte av sig självt. Nu pågår en satsning men det kommer ta tid att se effekterna. Vi har beslutat om ett mål att antalet döda ska halveras från 2010 till 2020, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista