Jens Ottosson, projektledare för konferensen. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
jönköping

Stort intresse för klimatkonferens

1:26 min

Intresset var enormt för dagens klimatkonferens i Jönköping. Många ville höra klimatexperterna diskutera hur klimatet kan räddas.

Intresset var enormt under dagens klimatkonferens i Jönköping. Redan för flera veckor sedan var de 400 platserna bokade och intresserade har fått sätta upp sig på en kölista för att få chans att komma in.

– Jag tror att det finns ett djupt och stort engagemang för klimatfrågan. Och frågorna blir mer och mer allvarliga, säger Jens Ottosson, projektledare för konferensen.

Konferensen på Högskolan i Jönköping blir den tionde i ordningen. Det är en av Sveriges största klimatkonferenser, enligt Jens Ottosson.

– Vi har toppnamn som kommer hit och pratar. Det gör att kunskapsnivån i regionen höjs i klimatfrågan. Det tror jag är oerhört viktigt för ju mer man vet desto intressantare blir det att göra något åt saken, säger han.

Dagens tema var tio års klimatarbete. Det talades om var vi står och vad som behöver göras för att rädda klimatet. Under dagen talade bland annat Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och den före detta politikern och numera samhällsdebattören Anders Wijkman.

På plats var även Fredrik Hedenus, forskare i energi och miljö, vid Chalmers. Han tror på en snabb utveckling av förnybar energi.

– Jag tror att vind och solenergi kommer växa ganska snabbt de kommande tio åren. Om vi har tur blir det faktiskt så billigt att det kan konkurrera med fossila bränslen utan stora subventioner, säger Fredrik Hedenus.

Anna Ekström
anna.ekstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista