1 av 3
Fullsatta bänkrader på vargmötet i Malmbäck: Maria Franzén/Sveriges Radio.
2 av 3
Madeleine Smedberg oroar sig för att vargen ska ta hennes hästar. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
3 av 3
Kjell Mohlin, kvalitetssäkrare på länsstyrelsen. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Nässjö

Många oroliga på möte om vargen

1:44 min

Vargen har ju varit ett minst sagt hett ämne den senaste tiden. Tre vargar har observerats i länet och många har befarat att vargen håller på att etablera sig här. I går hölls därför ett vargmöte i Malmbäck dit många oroliga kom.

– Jag är orolig för att vargen kommer i hagen och tar mina hästar. Runt jul var det en varg i trakten och då höll jag mina hästar inne i två dagar. Men man kan ju inte ha dem inne dygnet runt, så frågan är ju hur man skyddar sina hästar, säger Madeleine Smedberg som var en av många besökare.

Det var upp emot 100 personer som kom till vargmötet i Malmbäck igår kväll. Många av dem var djurägare och jägare som är oroade för vad som kommer hända om vargen etablerar sig i Småland.

En av dem som föreläste på mötet var Jesper Jönsson som står bakom hemsidan vargfakta.se. Han är övertygad om att vargen är på väg att etablera sig och menar att det kommer utgöra stora problem för människor. Han berättade bland annat att man sett att hus och gårdar i trakter där varg förekommit i andra delar av landet blir svårsålda och att folk varit rädda för att låta sina barn vara ute själva.

Men Kjell Mohlin, som är kvalitetssäkrare på länsstyrelsen, menar att man inte sett några tecken på att vargen håller på att etablera sig i trakterna, trots att varg observerats flera gånger.

– Nej, vi har inga signaler alls på det i länet. Däremot får man vara beredd på att det kommer att komma utvandringsvargar hela tiden som gör länet på ett par dagar.

Behöver folk vara oroliga?

– Med tanke på tamdjur och den biten ska man ta vargen med respekt. Det gäller att förbereda sig på den biten. Sen ser man på platser där det finns täta vargpopulationer att vargen kommer närmare samhällen och byar och vänjer sig vid mänskliga tecken.

 Reporter:
Maria Franzén, P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista