1 av 2
Ingvar Jarfjord. Foto: Calle Jismark/Scanpix
2 av 2
Sävsjö

Jarfjord tar en dag i sänder efter överfallet

1:58 min

Den misshandel som drabbade det moderata kommunalrådet Mats Green i Jönköping i helgen kommer att sätta djupa spår. Det säger Ingvar Jarfjord (C), ordförande för kommunfullmäktige i Sävsjö. I januari blev han överfallen och nu försöker lära sig leva med det.

– Jag har inte svårt att föreställa mig hur Mats Green reagerar när han blir påhoppad på det sätt som skett.

Trots att det nu är flera månader sedan som Ingvar Jarfjord blev attackerad så påverkar händelserna honom än i dag.

– Hotbilden har återkommit i annan form och jag har vissa säkerhetsrestriktioner som gäller för mig. Jag försöker att leva ett så normalt liv som möjligt, men jag är betydlig försiktigare när jag är ute bland allmänheten och avstår ofta från att delta i stora offentliga sammanhang där det är mycket folk.
– Det har påverkat mig mycket och jag kommer nog aldrig att glömma det här. Det var en otroligt otrevlig upplevelse, säger Ingvar Jarfjord.

I helgen blev Jönköpings mäktigaste politiker, moderaten Mats Green, påhoppad och nerslagen utanför sitt hus i centrala Jönköping. Han mår efter omständigheterna bra och jobbar, men har valt att i nuläget inte kommentera det som hänt.

Och Ingvar Jarfjord i Sävsjö vet hur det känns. I vintras blev han överfallen utanför en matbutik i Sävsjö och några veckor senare blev han ofredad. Och Ingvar Jarfjord kan ana hur Mats Green mår. 

I takt med att samhället blir hårdare och tuffare kommer sådant här att bli vanligare och det kommer att få människor att avstå från politiken, tror Ingvar Jarfjord.

– Jag är ganska säker på att det kan påverka personer i den riktningen.

Själv har han dock valt att fortsätta, trots attackerna.

– Jag tar en dag i sänder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista